Utopia Cider
Když se pár let zpátky začal po hospodách objevovat přeslazený čepovaný cider, netušili jsme, jak moc je takový vzdálený od jablek. Postupně jsme se ale začali zajímat o poctivé produkty bez aditiv, třeba jako o naturální víno, a tak jsme hledali i jablečný cider, který bychom mohli s klidem zařadit mezi naše vína. A tak tu máme cider z Utopie!
Jedinečný cider s jedinečnou filozofií a senzorikou. Naprosto bez síry a dalších aditiv, prostě jablka, přírozené kvasinky, sud a čas. Dělá ho Ivo a Eva Laurinovi na hranici Jižních Čech a Vysočiny v obci Obrataň, kde postupně opravili starou zemědělskou usedlost s tvrzí, u které vznikl i jejich sklep se sudy na zrání cideru. K výrobě používají pouze staré odrůdy jablek z nestříkaných sadů v jejich okolí. Jablka netrhají, ale čekají až svévolně opadají, což zaručuje ideální zralost. Pak ale musí nastoupit okamžitý sběr a ruční třídění. Ivo říká: K výrobě našeho ciderů používáme pouze taková jablka, která by člověk měl chuť sníst i jako čerstvá. Jablka se pomalu lisují a následuje pomalá spontánní alkoholová a malolaktická fermentace a 12 měsíční zrání v dubových sudech. Síru a jiná aditiva tady ve výrobě nenajdete a samozřejmě není ani pasterován, a tak je zaručen naprosto autentický chuťový zážitek.
Do lahví jdou cidery jak v tichém, tak i v perlivém provedení, ty připomínají pét-naty, které znáte ze světa vína. Každý sud je držen odděleně v šarži přibližně 300 lahví, a tak se v nich může projevit jak místo, tak i charakter odrůdy. Každý sud má jméno, které si cider nese s sebou až do láhve. Oblasti přírodních vín a cideru jsou velice propojené. To představuje i fakt, že při pití cideru Utopia ho člověk vnímá spíše jako víno, což je způsobeno jeho jemnou aromatikou, nazrálou strukturou a někdy i minerálností. Kromě výroby "klasických" ciderů Ivo experimentuje i s propojením vína a cideru, například v jeho řadě "Play", kde nechává v cideru macerovat vinné slupky od naturálních vinařů. Co ještě dodat, prostě tohle musíte ochutnat!
Page 1 of 1 - 3 items total