Vinařství Porta Bohemica
Porta Bohemica je mladé vinařství založené v obci Velké Žernoseky roku 2010, jež se zaměřuje na suchá přírodně kvašená vína z Českého středohoří. Hrozny pěstují na směsi vulkanického a opukového podloží ve specifickém mikroklimatickém prostředí nad řekou Labe. Tradice vinařství v obci Velké Žernoseky je doložena do poloviny 13. století, víno se ale pěstuje v okolí Litoměřic již od dob knížete Spytihněva II., tedy od roku 1057. Jméno vinařství, Porta Bohemica - Česká brána, je inspirováno přírodním geologickým útvarem, na který je krásný výhled z našich vinic.
Ruční práce ve vinohradu je nejdůležitějším krokem na cestě k naturálním vínům. Při pěstování révy se snaží omezit používaní postřiků na nutné minimum. Hrozny jsou sklízeny ručně, pomlety a rmut poté leží několik dní na slupkách. Získaný mošt je spontánně kvašen. Víno ponechávají přes zimu ve sklepě v dubových sudech a nerezových nádobách, kde bez dalšího zásahu zraje. Tím víno získá volnou cestu k projevení své odrůdovosti a místu původu. Cílem je připravit harmonická vína se šťavnatou kyselinou, tak charakteristickou pro danou oblast. Hlavní odrůdou je Müller-Thurgau. Dále pěstují Veltlínské červené rané, Tramín červený, Ryzlink rýnský, Svatovavřinecké a Pinot Noir.