Les Frères Soulier - Coqueyron Haut 2023

650 Kč 866,67 Kč / 1 l
Skladem
Možnosti doručení

V tomto víně se odráží rodinná historie - vinici Grenache Noir, ze které tohle vzniká, vysadil děda Guillauma a Charlese v roce 1964. Místo je unikátní velice písčitým podložím s vysokým obsahem křemene. Celé hrozny prochází 72h karbonickou macerací - jak velí tradice pro zdejší populární styl rosé vín zvané Tavel. Expresivní aroma po červených citrusech nebo květech růže, chuť je dlouhá, výrazně ovocná, příjemně "tonicově" nahořklá v závěru. Víno zrálo 2 měsíce v dubovém sudu bez dolívání, a tak i zde je patrný mírně oxidativní přístup, který se nám moc líbí.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení: hrozny révy vinné

Alergeny: oxid siřičitý a siřičitany

Šarže: L.CH23

Výrobce: LES FRERES SOULIER, aint-Hilaire-d'Ozilhan, Francie

Plněno v: LES FRERES SOULIER, aint-Hilaire-d'Ozilhan, Francie

Dovozce: Natural Wine Shop s.r.o., Brno, Česká republika

Poznámka prodejce: víno pochází z ekologicky obdělávaných vinic, spontánně kvasilo, nebylo čiřeno ani filtrováno a bylo lahvováno bez přídavku oxidu siřičitého

Doplňkové parametry

Kategorie: RŮŽOVÁ
Alkohol: 14% obj.
Objem: 0,75l
Odrůdy: Grenache noir
Ročník: 2023
Nádoby: Dubový sud
Styl: Svěží, Šťavnaté, Zábavné, Nesířené
Obsah cukru: Suché
Vinařská oblast: Rhône
Země původu: Francie

les_freres_soulier_wine

Když je řeč o progresivní naturální scéně v jižní oblasti údolí Rhôny, Francouzům se hned vybaví bratři Guillaume a Charles Soulier. Tato sourozenecká dvojka hospodaří v okolí bývalé římské vesnice Saint-Hilaire-d'Ozilhan v oblasti Gard. Přestože pochází z vinařské rodiny, sami s tím začali až v roce 2015, kdy se oba vrátili do rodné vesnice a koupili zpět 4 ha vinic z původního rodinného hospodářství. Dnes si osvojili biodynamické postupy hospodaření a nízkozásahového vinohradnictví. Za pomocí koní tak obdělávají 10 ha vinic, které jsou v především režii Guillaume, ve sklepě se o vína stará zase Charles.

Na tak mladé vinaře mají bratři Soulierové velice působivou a radikální filozofii, jak by mělo naturální víno vznikat a vypadat. Nevyužívají žádně stroje - kromě koní ve vinicích se ve sklepě nevyužívají žádná čerpadla, pouze gravitace, a jen staré ruční dřevěné lisy. Po vylisování jde šťáva přímo s hrubými kaly do sudů, kde víno za minimálního míchání a většinou bez dolívání zraje až do lahvování, které probíhá bez filtrace nebo přidání síry. Vína jsou originální - lehčí červená, krátce macerovaná rosé nebo oxidativní blanc de noir, která bratry čím dál tím víc fascinují. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz