Bencze Birtok
Nedaleko Balatonu v okolí hory Szent György-hegy najdete maďarské progresivní biodynamické vinařství, které v roce 2011 založil István Bencze. Tento mladý a nečekaně i trochu plachý chlapík původně pracoval jako ajťák, načež propadnul vášní naturálních vín.Od začátku preferoval spíše nízkozásahový přístup a organickou produkci, načež v roce 2014 posunul celou filozofii výroby směrem k biodynamice (dnes drží certifikaci Demeter). Od roku 2017 po návštěvě několika legend naturálního vinařství v rakouském Štýrsku se rozhodl nepřidávat síru do žádných z jeho vín, čímž se řídí dodnes. Na přibližně 20 ha starých i nově vysazených vinic klade důraz na lokální typické odrůdy (Furmint, Hárslevelű, Kéknyelű, Kékfrankos), rád experimentuje s nově vyšlechtěnými či cizími odrůdami a taky miluje svoje vinohrady evropských klasik jako Pinot Noir nebo Riesling. Co se zpracování týče, jeho vína nejsou čiřena, filtrována a ani siřena. Většina vín si prošla alespoň krátkou macerací na slupkách a zrála v různých hliněných amforách, červená pak i v dubových sudech. Bezesporu se jedná o vinařství, které se ve světě těší obrovskému a rostoucímu ohlasu. A není divu! Jeho vína patří k těm, která by si žádný milovník přírodních či nesiřených vín neměl nechat ujít! A to ani nemluvě o grafickém zpracování jeho etiket, které si István maluje sám a jsou umělecké dílo samy o sobě.
A máme v nabídce další víno, které se u nás dlouho neohřeje - Hárslevelű 2022 od Istvána Bencze. Hrozny pochází z vinice Templomdombi vysazené v roce 2015, která leží na...
Tohle absolutně naturální Kéknyelű je další Benczeho počin, kterým chce zviditelnit staré maďarské odrůdy ve světě. Vinici vysadil postupně v rocích 2016, 2017 a 2018,...