Čotar - Črna 2021

Značka: Vina Čotar
735 Kč 980 Kč / 1 l
Skladem
Možnosti doručení

Tradiční šumivá metoda na červeno, 100% odrůda Teran, kterou u Čotarů hojně najdete. Víno zrálo 2 roky ve velkém dubovém sudu, než bylo sekundárně rozkvašeno a nalahvováno. Víno má jemné, ale bohaté perlení, intenzivní aroma červených květů, švestek a černého rybízu. Nechybí mu ani masitá struktura a komplexní dlouhý závěr. Jde rozhodně o nevšední sekt, který jasně odráží své terroir a filozofii vinařství.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení: hrozny révy vinné

Alergeny: Oxid siřičitý a siřičitany

Zatřídění: rdeče vino

Šarže: L333/2021

Výrobce: Vina Čotar, Gorjansko, Slovinsko

Plněno v: Vina Čotar, Gorjansko, Slovinsko

Dovozce: Natural Wine Shop s.r.o., Brno, Česká republika

Doplňkové parametry

Kategorie: SEKT
Alkohol: 11,5% obj.
Objem: 0,75l
Odrůdy: Teran
Ročník: 2021
Styl: Šťavnaté, Aromatické
Obsah cukru: Extra brut
Vinařská oblast: Karst
Země původu: Slovinsko

vina_čotar_natural_wine

Jihozápad Slovinska bezesporu patří k nejvýznamějším regionům ve vývoji evropské produkce naturálních vín. Zdejší vinaři významně zpopularizovali výrobu oranžových (macerovaných bílých) vín nebo využívání hliněných amfor ke zrání. Mezi ně rozhodně patří i rodinné vinařství Čotar z regionu Kras. Najdete je kousek od moře ve vesnici Gorjansko, kde rodina v roce 1974 založila restauraci zaměřenou na využívání lokálních produktů z extenzivního zemědělství. Součástí muselo být také víno, které se rozhodli produkovat sami - nejdříve pro servírování v restauraci a od 90. let i na export.

Aktuálně obhospodařují organicky 7,5 ha s odrůdami jako Refosco, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malvasia Istriana, Sauvignon Blanc nebo Vitovska. Vliv Středozemního moře je zde výrazný - spousta slunce a vyšší větrnost. K tomu je tato oblast unikátní svoji načervenalou svrchní vrstvou půdy označenou jako "terra rossa", která je založena na zvětralém vápenci a obsahuje vyšší množství železa, což v důsledku utváří potenciál pro výrobu intenzivních a hlubokých vín. Všechna fermentují spontánně a zrají v sudech různých objemů (od 200l po 2000l) po dobu 2 až 5 let. Délka macerace závisí na ročnících, ale je zpravidla delší, a tak jejich veškerá bílá vína lze považovat za oranžová. Po celou dobu zrání se do vína nepřidává žádná síra a to platí i pro lahvování. Dalším rysem vín z této oblasti je jejich vhodnost k delší archivaci, přestože červená už máme krásně nazrálá, ta oranžová Vám ve sklepě ještě dobrých 10 let vydrží! Ale klidně je vypijte hned, stojí za zkoušku.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz