Čotar - Merlot 2011

Značka: Vina Čotar
735 Kč 980 Kč / 1 l
Skladem
Možnosti doručení

Vína slovinské rodiny Čotarů jsou legendární po celém světě, jedním z těch nejvěhlasnějších je jejich Merlot! Červená vína zrají 5-6 let na velkých dubových sudech, poté stejně tak dlouho v láhvi. Právě díky tomuto ojedinělému pomalému přístupu s k nám může dostat 13 let staré víno, které je ale plné svěžích ovocných tónů a to zejména kvůli své jiskrné kyselině, která takhle dlouhé zrání umožnila. V chuti se těšte na zralé bobulové ovoce, herbální až kořeněné tóny, mineralitu a taky dotek dřeva, které je už ve víně pěkně zapracované.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení: hrozny révy vinné

Alergeny: Oxid siřičitý a siřičitany

Zatřídění: rdeče vino

Šarže: L912022

Výrobce: Vina Čotar, Gorjansko, Slovinsko

Plněno v: Vina Čotar, Gorjansko, Slovinsko

Dovozce: Natural Wine Shop s.r.o., Brno, Česká republika

Doplňkové parametry

Kategorie: ČERVENÁ
Alkohol: 11,5% obj.
Objem: 0,75l
Odrůdy: Merlot
Ročník: 2011
Styl: Odrůdové, Šťavnaté, Lehké
Obsah cukru: Suché
Vinařská oblast: Karst
Země původu: Slovinsko

vina_čotar_natural_wine

Jihozápad Slovinska bezesporu patří k nejvýznamějším regionům ve vývoji evropské produkce naturálních vín. Zdejší vinaři významně zpopularizovali výrobu oranžových (macerovaných bílých) vín nebo využívání hliněných amfor ke zrání. Mezi ně rozhodně patří i rodinné vinařství Čotar z regionu Kras. Najdete je kousek od moře ve vesnici Gorjansko, kde rodina v roce 1974 založila restauraci zaměřenou na využívání lokálních produktů z extenzivního zemědělství. Součástí muselo být také víno, které se rozhodli produkovat sami - nejdříve pro servírování v restauraci a od 90. let i na export.

Aktuálně obhospodařují organicky 7,5 ha s odrůdami jako Refosco, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malvasia Istriana, Sauvignon Blanc nebo Vitovska. Vliv Středozemního moře je zde výrazný - spousta slunce a vyšší větrnost. K tomu je tato oblast unikátní svoji načervenalou svrchní vrstvou půdy označenou jako "terra rossa", která je založena na zvětralém vápenci a obsahuje vyšší množství železa, což v důsledku utváří potenciál pro výrobu intenzivních a hlubokých vín. Všechna fermentují spontánně a zrají v sudech různých objemů (od 200l po 2000l) po dobu 2 až 5 let. Délka macerace závisí na ročnících, ale je zpravidla delší, a tak jejich veškerá bílá vína lze považovat za oranžová. Po celou dobu zrání se do vína nepřidává žádná síra a to platí i pro lahvování. Dalším rysem vín z této oblasti je jejich vhodnost k delší archivaci, přestože červená už máme krásně nazrálá, ta oranžová Vám ve sklepě ještě dobrých 10 let vydrží! Ale klidně je vypijte hned, stojí za zkoušku.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz