L’Archetipo - Marasco 2021

Značka: L'Archetipo
460 Kč 61,33 Kč / 100 ml
Skladem
Možnosti doručení

Hned po prvním ochutnání jsme si byli jisti, že tyto bubliny v NWS nesmí chybět. Pokračujeme v představování lokálních odrůd, tentokrát jde o 100% Maresco, které je typické právě v regionu Puglia. Metoda výroby těchto bublin se označuje jako ancestrale, ve výsledku mají taková vína trochu víc divokosti než klasické sekty, ale jsou mnohem čistší a lehčí než pét-naty. Hrozny jsou lehce narušeny a jemně lisovány. Ke konci spontánní fermentace se víno přesune do tlakového nerezového tanku, ve kterém se přirozeně vytvořený oxid uhličitý zakomponuje do samotného vína. Víno dál zraje pod tlakem v tanku na kalech a pak se lahvuje bez čiření či filtrace, pouze s minimem síry. Perlení je velice elegantní, barva nazlátle žlutá a aroma svěží s herbálním nádechem po rozmarýnu či tymiánu. V chutí ucítíte limety, hrušky a lehkou přímořskou slanost. Tohle nás baví velmi moc.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení: hrozny révy vinné

Alergeny: oxid siřičitý a siřičitany

Zatřídění: PGI Salento

Šarže: L621

Výrobce: L’Archetipo

Poznámka prodejce: víno pochází z ekologicky obdělávaných vinic, spontánně kvasilo, nebylo čiřeno ani filtrováno a bylo lahvováno bez přídavku oxidu siřičitého

Doplňkové parametry

Kategorie: ŠUMIVÁ
Alkohol: 13%
Certifikace: Bio
Objem: 0,75l
Odrůdy: Maresco
Ročník: 2021
Styl: Svěží, Elegantní
Obsah cukru: Brut Nature
Vinařská oblast: Puglia
Země původu: Itálie

larchetipo_wine_biodynamic

Pojďme se podívat na L'Archetipo - italské rodinné biodynamické vinařství a taky novinka v portofoliu Natural Wine Shop. Není náhodou, že jsme si z jihoitalského regionu Puglia vybrali právě je. Hlavou rodiny a zakladatelem vinařství je Francesco Valentino Dibenedetto, který již od 80. let upřednostňoval ekologický přístup a rozumné zemědělství. Postupně šel ještě hlouběji a navázal na učení Rudolfa Steinera, čímž na přelomu tisíciletí přenesl vinařství do biodynamického režimu. Dalším myslitelem-rolníkem, který měl na Francesca vliv, je Masanobu Fukuoka, jehož učení se soustředí na udržitelné zemědělské praktiky (např.bezorebné obdělávání půdy a nechemický způsob hnojení) usilující o vytvoření synergie napříč všemi zapojenými ekosystémy. Nyní se vinařství věnuje celá rodina - manželka a čtyři již dospělé děti. Ti postupně pod otcovým zkušeným dozorem přebírají otěže a posouvají vinařství kupředu s jasným cílem - získat ze svých 30 hektarů druhově rozmanitých vinic s bohatou a přirozenou mikroflórou v okolí městečka Castellaneta co nejzdravější a chemicky neošetřované hrozny, které jsou základem jejich živých vín. Přísáháme, že jejich Primitivo je jako žádné jiné - svěží, energické a přesto odrůdové. Narazíte i na další lokální odrůdy jako Negroamaro, Aglianico nebo Fiano a ochutnat doporučujeme taky šumivá vína vyrobená metodou ancestrale.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz