L’Archetipo - Susumante 2022

Značka: L'Archetipo
460 Kč 613,33 Kč / 1 l
Skladem
Možnosti doručení

Susumante je naprosto šťavnaté šumivé rosé vyrobené z autochtonní odrůdy Susumaniello, které si užijete ke každému přípitku nebo na start pěkného večera. Metoda výroby těchto bublin se označuje jako ancestrale, ve výsledku mají taková vína trochu víc divokosti než klasické sekty, ale jsou mnohem čistší a lehčí než pét-naty. Hrozny jsou lehce narušeny, následuje 36h macerace a jemné lisování. Ke konci spontánní fermentace se víno přesune do tlakového nerezového tanku, ve kterém se přirozeně vytvořený oxid uhličitý zakomponuje do samotného vína. Víno dál zraje pod tlakem v tanku na kalech a pak se lahvuje bez čiření či filtrace, pouze s minimem síry. Zbytkový cukr je zde 7g / l, tedy brut. Těšte se na perzistentní šumivé víno s třešňově rubínovou barvou a svěží chutí červených bobulí a květů, kterou doprovází jiskrná kyselina.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení: hrozny révy vinné

Alergeny: oxid siřičitý a siřičitany

Zatřídění: PGI Salento Rosè

Šarže: L2-22

Výrobce: L’Archetipo, Castellaneta TA, Itálie

Plněno v: L’Archetipo, Castellaneta TA, Itálie 

Dovozce: Natural Wine Shop s.r.o., Brno, Česká republika

Poznámka prodejce: víno pochází z ekologicky obdělávaných vinic, spontánně kvasilo, nebylo čiřeno ani filtrováno a bylo lahvováno bez přídavku oxidu siřičitého

Doplňkové parametry

Kategorie: SEKT
Alkohol: 12% obj.
Certifikace: Bio
Objem: 0,75l
Odrůdy: Susumaniello
Ročník: 2022
Styl: Šťavnaté, Zábavné
Obsah cukru: Brut
Vinařská oblast: Puglia
Země původu: Itálie

larchetipo_wine_biodynamic

Pojďme se podívat na L'Archetipo - italské rodinné biodynamické vinařství a taky novinka v portofoliu Natural Wine Shop. Není náhodou, že jsme si z jihoitalského regionu Puglia vybrali právě je. Hlavou rodiny a zakladatelem vinařství je Francesco Valentino Dibenedetto, který již od 80. let upřednostňoval ekologický přístup a rozumné zemědělství. Postupně šel ještě hlouběji a navázal na učení Rudolfa Steinera, čímž na přelomu tisíciletí přenesl vinařství do biodynamického režimu. Dalším myslitelem-rolníkem, který měl na Francesca vliv, je Masanobu Fukuoka, jehož učení se soustředí na udržitelné zemědělské praktiky (např.bezorebné obdělávání půdy a nechemický způsob hnojení) usilující o vytvoření synergie napříč všemi zapojenými ekosystémy. Nyní se vinařství věnuje celá rodina - manželka a čtyři již dospělé děti. Ti postupně pod otcovým zkušeným dozorem přebírají otěže a posouvají vinařství kupředu s jasným cílem - získat ze svých 30 hektarů druhově rozmanitých vinic s bohatou a přirozenou mikroflórou v okolí městečka Castellaneta co nejzdravější a chemicky neošetřované hrozny, které jsou základem jejich živých vín. Přísáháme, že jejich Primitivo je jako žádné jiné - svěží, energické a přesto odrůdové. Narazíte i na další lokální odrůdy jako Negroamaro, Aglianico nebo Fiano a ochutnat doporučujeme taky šumivá vína vyrobená metodou ancestrale.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz