Mas Gomà
Mas Gomà je rodinné hospodářství na úpatí španělského pohoří Penedès nedaleko od Barcelony s dlouhou historií! V centru 22 hektarového vinařství leží statek založený již v roce 1724, který patří rodině Vendrell od roku 1918. Po necelých sto letech se hospodářství ujímá Joan Manel Vendrell se svým synem Joanem, kteří se viděli potenciál v organickém přístupu své produkce, a tak začali postupně tento přístup prosazovat. Vinařství Mas Gomà v dnešní době vyniká hlavně svými šumivými víny stylu cava, které mají v jejich podání a také díky vysokému obsahu vápníku v tamější půdě dlouhý potenciál zrání, a tím i více připomínají vína zpracovaná tradiční metodou ze Champagne. Navíc se bavíme o vínech převážně ze starých nízkovýnosových vinic pěstovaných na hlavu, a tak jsou i výsledná vína velice chuťově koncentrovaná a komplexní. Biodynamicky pěstované hrozny z mladších vinic Joan prodává okolním vinařům kteří si potrpí na kvalitě. Ve sklepě všechna vína primárně kvasí spontánně, oxid siřičitý se nepoužívá vůbec nebo ve velice malém množství, což je pro tento styl šumivých vín velice ojedinělé, a samozřejmě všechna vína jsou bez filtrace a čiření. Styl cava si v posledních letech bohužel udělal vizitku laciných průmyslových vín, za což může jejich masová produkce, přesto se ale najde pár výjimek s vinařstvím Mas Gomà v čele, kteří jdou proti konvencím a kteří chtějí svá vína co nejvíce přiblížit přírodě.