Moraza - Viura "4 Caminos" 2022

450 Kč 600 Kč / 1 l
Vyprodáno
Možnosti doručení
Položka byla vyprodána…

Viura neboli Macabeo je španělská odrůda rozšířená právě v oblasti Rioja, ze které vznikají svěží a jiskrný vína. U Bodegas Moraza ji tedy taky najdete, konkrétně jde o biodynamicky obdělávanou vinici "4 Caminos"  ve vesnici San Vicente de la Sonsierra v nadmořské výšce 600 m. Hrozny jsou po sběru lehce pošlapány, ponechány na pár dní na slupkách, načež víno spontánně kvasí a zraje 10 měsíců v nerezovém tanku, aby si zachovalo všechno svěžest, jemnou slanost a ovocné tóny mandarinek a citrusové kůry. Jestli chcete ochutnat zajímavé bílé ž Rioja, tohle si zamilujete.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení: hrozny révy vinné

Alergeny: oxid siřičitý a siřičitany

Zatřídění: organic white wine

Šarže: L3100

Výrobce: BODEGAS MORAZA S.L., San Vicente de la Sonsierra, Španělsko

Plněno v: BODEGAS MORAZA S.L., San Vicente de la Sonsierra, Španělsko

Dovozce: Natural Wine Shop s.r.o., Brno, Česká republika

Poznámka prodejce: víno pochází z ekologicky obdělávaných vinic, spontánně kvasilo, nebylo čiřeno ani filtrováno a bylo lahvováno bez přídavku oxidu siřičitého

Doplňkové parametry

Kategorie: NATURÁLNÍ VÍNA
Alkohol: 12% obj.
Certifikace: Demeter
Objem: 0,75l
Odrůdy: Macabeo
Ročník: 2022
Styl: Svěží, Šťavnaté, Zábavné
Obsah cukru: Suché
Vinařská oblast: Rioja
Země původu: Španělsko
Položka byla vyprodána…

bodegas_moraza_rioja_wine

Španělský region Rioja patří ve světě k těm nejznámějším. Není proto divu, že je zde kvůli velké poptávce kladen důraz spíše na vysoké výnosy než na kvalitu vína. Na druhou stranu i tady se objevují malá vinařství, pro které není cílem udělat těžké víno se silným projevem sudu, jak je tomu v Rioja běžné, ale hledají svoji originální cestu, skrz kterou by ve vínech autenticky odrazili zdejší terroir. Jedním takovým je i Bodegas Moraza v oblasti Rioja Alta. Nyní ho má na starosti Janire a Patricio Moraza, byla to právě Janire, která přesvědčila svého otce a strýce, aby převedli svých 18 ha půdy do ekologického režimu. Tehdy započala jejich zajímavá cesta. V okolí vesnice San Vicente de la Sonsierra nyní hospodaří organicky na 23 ha vinohradů s odrůdami jako Tempranillo, Garnacha, Graciano nebo Viura. Zásadním rozdílem v jejich vínech je spontánní fermentace a zrání v betonových tancích místo dubových sudů, čímž si všechna vína zachovají svoji svěžest, více pitelnosti a ovocnosti. Přesto se jim musí nechat, že to jsou naprosto jasná vína ze severu Španělska - mají svoji intenzitu a charakter zmíněných odrůd. Vína rozdělují podle jednotlivých parcel (tratí), které mají své specifické podmínky. Postupně se více a více ztotožňují s biodynamickými praktikami jako využivání postřiků na bázi bylin nebo volba prací dle lunárního kalendáře, v neposlední řadě se snaží o rozvoj biodiverzity na svých pozemcích, což je zase něco méně obvyklého pro region Rioja.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz