Moraza - Rosé "San Vicente de la Sonsierra" 2022
Detailní popis produktu
Složení: hrozny révy vinné
Alergeny: oxid siřičitý a siřičitany
Zatřídění: organic red wine
Šarže: L2353
Výrobce: BODEGAS MORAZA S.L., San Vicente de la Sonsierra, Španělsko
Plněno v: BODEGAS MORAZA S.L., San Vicente de la Sonsierra, Španělsko
Dovozce: Natural Wine Shop s.r.o., Brno, Česká republika
Poznámka prodejce: víno pochází z ekologicky obdělávaných vinic, spontánně kvasilo, nebylo čiřeno ani filtrováno a bylo lahvováno bez přídavku oxidu siřičitého
Doplňkové parametry
Kategorie: | RŮŽOVÁ |
---|---|
Alkohol: | 12% obj. |
Certifikace: | Demeter |
Objem: | 0,75l |
Odrůdy: | Tempranillo |
Ročník: | 2022 |
Styl: | Svěží, Šťavnaté, Lehké |
Obsah cukru: | Suché |
Vinařská oblast: | Rioja |
Země původu: | Španělsko |
Položka byla vyprodána… |
Španělský region Rioja patří ve světě k těm nejznámějším. Není proto divu, že je zde kvůli velké poptávce kladen důraz spíše na vysoké výnosy než na kvalitu vína. Na druhou stranu i tady se objevují malá vinařství, pro které není cílem udělat těžké víno se silným projevem sudu, jak je tomu v Rioja běžné, ale hledají svoji originální cestu, skrz kterou by ve vínech autenticky odrazili zdejší terroir. Jedním takovým je i Bodegas Moraza v oblasti Rioja Alta. Nyní ho má na starosti Janire a Patricio Moraza, byla to právě Janire, která přesvědčila svého otce a strýce, aby převedli svých 18 ha půdy do ekologického režimu. Tehdy započala jejich zajímavá cesta. V okolí vesnice San Vicente de la Sonsierra nyní hospodaří organicky na 23 ha vinohradů s odrůdami jako Tempranillo, Garnacha, Graciano nebo Viura. Zásadním rozdílem v jejich vínech je spontánní fermentace a zrání v betonových tancích místo dubových sudů, čímž si všechna vína zachovají svoji svěžest, více pitelnosti a ovocnosti. Přesto se jim musí nechat, že to jsou naprosto jasná vína ze severu Španělska - mají svoji intenzitu a charakter zmíněných odrůd. Vína rozdělují podle jednotlivých parcel (tratí), které mají své specifické podmínky. Postupně se více a více ztotožňují s biodynamickými praktikami jako využivání postřiků na bázi bylin nebo volba prací dle lunárního kalendáře, v neposlední řadě se snaží o rozvoj biodiverzity na svých pozemcích, což je zase něco méně obvyklého pro region Rioja.