NABOSO - LABYRINT 1. 2021
Detailní popis produktu
Složení: hrozny révy vinné
Alergeny: oxid siřičitý a siřičitany
Zatřídění: suché bílé víno
Šarže: L-21LAB
Výrobce: Nadja a Andrej Miklušičák s.r.o., Svätý Jur, Slovenská republika
Plněno v: Nadja a Andrej Miklušičák s.r.o., Svätý Jur, Slovenská republika
Dovozce: Natural Wine Shop s.r.o., Brno, Česká republika
Poznámka prodejce: víno pochází z ekologicky obdělávaných vinic, spontánně kvasilo, nebylo čiřeno ani filtrováno a bylo lahvováno s minimálním přídavkem oxidu siřičitého
Doplňkové parametry
Kategorie: | Naboso |
---|---|
Alkohol: | 12,5% obj. |
Objem: | 0,75l |
Odrůdy: | Veltlínské zelené |
Ročník: | 2021 |
Styl: | Odrůdové, Minerální, Hluboké |
Obsah cukru: | Suché |
Vinařská oblast: | Malokarpatská |
Země původu: | Slovensko |
Po dlouhém čekání se nám konečně poštěstilo a přivezli jsme do Brna jedinečná vína ze slovenského vinařství Naboso. Přestože je můžete najít v barech a restauracích od Kanady až po Japonsko, u nás se objeví jen výjimečně, což je nesmírná škoda... Vášní pro vína našich sousedů se prostě netajíme! Za vinařstvím Naboso stojí Andrej a Nadja, kteří ho v této podobě představili teprve pár let zpět, ačkoliv Andrejovy vinařské zkušenosti jsou mnohem delší. Domovem jim je historický statek původem ze 17. století v městečku Svätý Jur kousek od Bratislavy na jižním úpatí Malých Karpat, které jejich vinicím poskytují ideální jihovýchodní expozici.
Řídí se na zdánlivě prostou filozofií, která ovšem v praxi vyžaduje velké množství lidské práce, porozumění a trpělivosti. Vína by měla být stabilní a bez vad, pitelná už v momentě, kdy se dostanou k zákazníkovi, zábavná a hlavně taková, za kterými si bude Andrej s Nadjou stát, jinak se z jejich sklepa do světa nedostanou. Tam se snaží do vína zasahovat co nejméně a využívat přirozené cesty k jeho výrobě, například sílu gravitace ke stáčení nebo maceraci slupek a mikrooxidaci ke stabilizaci. Andrej s vínem nespěchá, to ve sklepě většinou stráví 2-3 roky, nový Veltlín “ORBIS” skoro 5! Právě delší čas strávený zráním na neutrálních dubových a akátových sudech a následně v láhvi posouvá vína Naboso oproti řadě dalších přírodních vín, které míří na trh během prvního roku od vinobraní, o krok dál.