Richard Stávek - Medový Muškátek 2021
Detailní popis produktu
Složení: hrozny révy vinné, včelí med
Alergeny: oxid siřičitý a siřičitany
Zatřídění: Moravské zemské víno
Šarže: 1-21
Výrobce: Ing. Richard Stávek, Němčičky, Česká republika
Plněno v: Ing. Richard Stávek, Němčičky, Česká republika
Poznámka prodejce: víno pochází z ekologicky obdělávaných vinic, spontánně kvasilo, nebylo čiřeno ani filtrováno a bylo lahvováno s minimálním přídavkem oxidu siřičitého
Doplňkové parametry
Kategorie: | ORANŽOVÁ |
---|---|
Alkohol: | 11% obj. |
Objem: | 0,75l |
Odrůdy: | Muškát moravský |
Ročník: | 2021 |
Nádoby: | Dubový sud |
Styl: | Šťavnaté, Aromatické |
Obsah cukru: | Suché |
Vinařská oblast: | Velkopavlovická |
Země původu: | Česká Republika |
Richard Stávek, rodák z Němčiček a nyní už ikona českého autentického vinařství, kterou spíš budou znát milovníci přírodních vín ve světě, než ti u nás. Jeho vína nenajdete po kavárnách s výběrovou kávou nebo nových bistrech, jako spíš v nejvytříbenějších místech, kde to s naturálním vínem myslí vážně. Richardova selekce partnerů, kteří s jeho víny budou pracovat, je poměrně úzká - nám se jeho vína podařilo získat třeba až po 3 letech! V ČR je můžete ochutnat například v michelinské restauraci La Degustation a kromě stovky dalších světových podniků i jako jediného českého zástupce v kodaňské legendární restauraci Noma. Ale zpět na Moravu, Richard hospodaří od poloviny 90. let v okolí Němčiček u Hustopečí na 15 ha půdy, ze kterých 5 ha pokrývá vinná réva a zbytek nejrůznější ovocné a polní plodiny nebo pastviny pro ovce, takže jde o zemědělské hospodářství se vším všudy. Vinice má spíše staré, často na písčitém podloží a s pestrou skladbou odrůd, proto není divu, že ve svých vínech jako Špigle-Bočky nebo Veselý se snaží promítnout celý charakter vinice jako "field blendy". Náhodou i jedno z prvních naturálních vín, které jsme v životě ochutnali, bylo právě od Richarda - oranžové VČR 2017, už tehdy jsme si jeho styl bilých na slupkách macerovaných vín zamilovali. Na trh se jeho láhve dostávají po několika letech zrání v láhvi, což jim přidává na serióznosti a rozhodně i kvalitě.