Richard Stávek - Medový Muškátek 2022

620 Kč 826,67 Kč / 1 l
Skladem
Možnosti doručení

Oranžáda stojící na pomezí vína. Směs hroznů několika typů Muškátu macerovala 7 dní na celých hroznech v otevřené dřevěné kádi, přičemž do rmutu Richard přidal malé množství medu lokální produkce, se kterým se nastartovala spontánní fermentace. Víno poté zrálo jeden rok ve starých dubových sudech. Výsledkem je lahodné, aromatické a chuťově komplexní suché víno, ve kterém přídavek medu připomínají jen bylino-květinové tóny. Za nás skvělý počin, proč se občas trochu nedovázat?

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení: hrozny révy vinné, včelí med

Alergeny: oxid siřičitý a siřičitany

Zatřídění: hroznovo - medový alkoholický nápoj - suchý

Šarže: 1-22

Výrobce: Ing. Richard Stávek, Němčičky, Česká republika

Plněno v: Ing. Richard Stávek, Němčičky, Česká republika

Poznámka prodejce: víno pochází z ekologicky obdělávaných vinic, spontánně kvasilo, nebylo čiřeno ani filtrováno a bylo lahvováno s minimálním přídavkem oxidu siřičitého

Doplňkové parametry

Kategorie: ORANŽOVÁ
Alkohol: 13% obj.
Objem: 0,75l
Odrůdy: Muškát moravský
Ročník: 2022
Styl: Zábavné, Aromatické
Obsah cukru: Suché
Vinařská oblast: Velkopavlovická
Země původu: Česká Republika

richard_stavek_natural_wine

Richard Stávek, rodák z Němčiček a nyní už ikona českého autentického vinařství, kterou spíš budou znát milovníci přírodních vín ve světě, než ti u nás. Jeho vína nenajdete po kavárnách s výběrovou kávou nebo nových bistrech, jako spíš v nejvytříbenějších místech, kde to s naturálním vínem myslí vážně. Richardova selekce partnerů, kteří s jeho víny budou pracovat, je poměrně úzká - nám se jeho vína podařilo získat třeba až po 3 letech! V ČR je můžete ochutnat například v michelinské restauraci La Degustation a kromě stovky dalších světových podniků i jako jediného českého zástupce v kodaňské legendární restauraci Noma. Ale zpět na Moravu, Richard hospodaří od poloviny 90. let v okolí Němčiček u Hustopečí na 15 ha půdy, ze kterých 5 ha pokrývá vinná réva a zbytek nejrůznější ovocné a polní plodiny nebo pastviny pro ovce, takže jde o zemědělské hospodářství se vším všudy. Vinice má spíše staré, často na písčitém podloží a s pestrou skladbou odrůd, proto není divu, že ve svých vínech jako Špigle-Bočky nebo Veselý se snaží promítnout celý charakter vinice jako "field blendy". Náhodou i jedno z prvních naturálních vín, které jsme v životě ochutnali, bylo právě od Richarda - oranžové VČR 2017, už tehdy jsme si jeho styl bilých na slupkách macerovaných vín zamilovali. Na trh se jeho láhve dostávají po několika letech zrání v láhvi, což jim přidává na serióznosti a rozhodně i kvalitě.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz