Utopia - Anežka perlant 2019

Značka: Utopia Cider
330 Kč
Skladem
Možnosti doručení

Mírně perlivý suchý nesířený cider z 225 litrového dubového sudu Anežka. Sekundární fermentace v lahvi přídavkem čerstvého jablečného moštu další sezony. Sad Pacov. Odrůda Strýmka.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení: jablka

Alergeny: oxid siřičitý a siřičitany

Zatřídění: suchý cider

Výrobce: Ivo Laurin - Utopia Ciders, Sůdkův Důl, Česká republika

Plněno v:  Ivo Laurin - Utopia Ciders, Sůdkův Důl, Česká republika

Poznámka prodejce: jablka pochází z ekologicky obdělávaných starých sadů, cider spontánně kvasil, nebyl čiřený ani filtrováno a bylo lahvován bez přídavku oxidu siřičitého

Doplňkové parametry

Kategorie: PŘÍRODNÍ CIDERY
Alkohol: 7% obj.
Objem: 0,75l
Ročník: 2019
Nádoby: Dubový sud
Styl: Svěží, Šťavnaté
Obsah cukru: Suché
Země původu: Česká Republika

utopia_cider_nws

Když se pár let zpátky začal po hospodách objevovat přeslazený čepovaný cider, netušili jsme, jak moc je takový vzdálený od jablek. Postupně jsme se ale začali zajímat o poctivé produkty bez aditiv, třeba jako o naturální víno, a tak jsme hledali i jablečný cider, který bychom mohli s klidem zařadit mezi naše vína. A tak tu máme cider z Utopie!

Jedinečný cider s jedinečnou filozofií a senzorikou. Naprosto bez síry a dalších aditiv, prostě jablka, přírozené kvasinky, sud a čas. Dělá ho Ivo a Eva Laurinovi na hranici Jižních Čech a Vysočiny v obci Obrataň, kde postupně opravili starou zemědělskou usedlost s tvrzí, u které vznikl i jejich sklep se sudy na zrání cideru. K výrobě používají pouze staré odrůdy jablek z nestříkaných sadů v jejich okolí. Jablka netrhají, ale čekají až svévolně opadají, což zaručuje ideální zralost. Pak ale musí nastoupit okamžitý sběr a ruční třídění. Ivo říká: K výrobě našeho ciderů používáme pouze taková jablka, která by člověk měl chuť sníst i jako čerstvá. Jablka se pomalu lisují a následuje pomalá spontánní alkoholová a malolaktická fermentace a 12 měsíční zrání v dubových sudech. Síru a jiná aditiva tady ve výrobě nenajdete a samozřejmě není ani pasterován, a tak je zaručen naprosto autentický chuťový zážitek.

Do lahví jdou cidery jak v tichém, tak i v perlivém provedení, ty připomínají pét-naty, které znáte ze světa vína. Každý sud je držen odděleně v šarži přibližně 300 lahví, a tak se v nich může projevit jak místo, tak i charakter odrůdy. Každý sud má jméno, které si cider nese s sebou až do láhve. Oblasti přírodních vín a cideru jsou velice propojené. To představuje i fakt, že při pití cideru Utopia ho člověk vnímá spíše jako víno, což je způsobeno jeho jemnou aromatikou, nazrálou strukturou a někdy i minerálností. Kromě výroby "klasických" ciderů Ivo experimentuje i s propojením vína a cideru, například v jeho řadě "Play", kde nechává v cideru macerovat vinné slupky od naturálních vinařů. Co ještě dodat, prostě tohle musíte ochutnat!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz