Bencze Birtok
Nedaleko Balatonu v okolí hory Szent György-hegy najdete maďarské progresivní biodynamické vinařství, které v roce 2011 založil István Bencze se svoji partnerkou Klaudií. Tento mladý a nečekaně i trochu plachý chlapík původně pracoval jako ajťák, načež propadnul vášní naturálních vín. Od začátku preferoval spíše nízkozásahový přístup a organickou produkci, načež v roce 2014 posunul celou filozofii výroby směrem k biodynamice (dnes drží certifikaci Demeter). Od roku 2017 po návštěvě několika legend naturálního vinařství v rakouském Štýrsku se rozhodl nepřidávat síru do žádných z jeho vín, čímž se řídí dodnes. Na přibližně 20 ha starých i nově vysazených vinic klade důraz na lokální typické odrůdy (Furmint, Hárslevelű, Kéknyelű, Kékfrankos), rád experimentuje s nově vyšlechtěnými či cizími odrůdami a taky miluje svoje vinohrady evropských klasik jako Pinot Noir nebo Riesling. Co se zpracování týče, jeho vína nejsou čiřena, filtrována a ani siřena. Většina bílých vín se lisuje přímo, červená naopak nechává částečně, nebo zcela karbonicky macerovat. Jeho nejoblíbenější materiál pro zrání vín je keramika, konkrétně využívá amfory italského původu, ale najdete u něj i malé sudy pro Chenin blanc nebo Olaszrizlink, nebo velké 3000l sudy pro Pinot Noir a Atlas. Bezesporu se jedná o vinařství, které se ve světě těší obrovskému a stále rostoucímu ohlasu. A není divu! Jeho vína patří k těm, která by si žádný milovník přírodních či nesiřených vín neměl nechat ujít! A to ani nemluvě o grafickém zpracování jeho etiket, které si István maluje sám a jsou umělecké dílo samy o sobě.
Výpis produktů

V letošním podzimním dropu vín od Istvána Bencze nám dorazil i jeden jediný karton Kék II. Jde o limitované meziročníkové cuvée staré maďarské odrůdy Kék Bakator pěstované jako...

Sekty od Istvána Bencze objevíme vždy náhodou během jeho návštěvy u Balatonu, ještě že tak! Jde o další ročník vynikajících bublin vyrobených tradiční metodou. Základem jsou...

Atlas - to nejlepší z vinice Pinot Noir zvané Rókaluk vysazené v roce 1999, která je od roku 2013 obhospodařovaná v biodynamickém režimu. Po sběru jsou k maceraci ponechány celé...

Z ročníku 2022 se k nám dostala už pěkná alokace jinak věčně vyprodaného Chenin Blanc od Istvána Bencze. Základem jsou hrozny z biodynamicky obdělávaného vinohradu této původem...

Jak to vypadá, když se legenda jako Bencze rozhodne udělat růžové bubliny? Jako vždy - naprosto skvěle! I pro tento pét-nat použil pouze vlastní hrozny z biodynamických...

Jak to vypadá, když se legenda jako Bencze rozhodne udělat růžové bubliny? Jako vždy - naprosto skvěle! Pro tuto magnumku použil hrozny odrůd Cabernet...