Mirco Mariotti
Když se řekne Emilia-Romagna a spontánně fermentové bubliny, tak nejednoho nadšence naturálních vín napadne jméno Mirco Mariotti. Tento vysmátý chlapík a bývalý biolog zdědil v roce 2009 po otci malé vinařství v DOC Bosco Eliceo. Tato přímořská oblast je unikátní terroir s píščitým podložím a ideálním místem pro pěstování odrůdy Fortana, kterou u Mirca taky najdeme. Některé z jeho vinic jsou až 100 let staré a na původních podnožích, což poskytuje jeho vínům nesmírnou bloubku a minerálnost. Kromě autochtonní odrůdy Fortana zde najdeme taky Montuni nebo Trebbiano. Ty všechny Mirco využívá pro svá šťavnatá šumivá vína.
Jak je tedy dělá? Základem jsou zdravé hrozny ze zmíněných odrůd v organické kvalitě, které se sbírají výhradně ručně začátkem října, kdy poskytují vyšší obsah kyselin. Vylisovaný mošt se nechá macerovan 1-2 dny na slupkách, přičemž fermentace trvá asi dva týdny a probíhá v nerezových tancích. Poté se víno přesune do betonových tanků, kde čeká až do lahvování. Pak příjdou na řadu bublinky. Sekundární (spontánní) fermentace započne přilitím čerstvého vinného moštu, který byl až doposud zchlazený. Na to vše se nasadí korunka a je hotovo. Víno není odstřelené, takže si zachovát trochu více divokosti a plnosti.
Mircových vín je plný Instagram, tak nám to nedalo a rozhodli jsme se je taky ochutnat... A výsledek? "Wow, tak ty musíme nabízet taky." Tak tady je máme.
Stránka 1 z 1 - 7 položek celkem