Vina Čotar
Jihozápad Slovinska bezesporu patří k nejvýznamějším regionům ve vývoji evropské produkce naturálních vín. Zdejší vinaři významně zpopularizovali výrobu oranžových (macerovaných bílých) vín nebo využívání hliněných amfor ke zrání. Mezi ně rozhodně patří i rodinné vinařství Čotar z regionu Kras. Najdete je kousek od moře ve vesnici Gorjansko, kde rodina v roce 1974 založila restauraci zaměřenou na využívání lokálních produktů z extenzivního zemědělství. Součástí muselo být také víno, které se rozhodli produkovat sami - nejdříve pro servírování v restauraci a od 90. let i na export.
Aktuálně obhospodařují organicky 7,5 ha s odrůdami jako Refosco, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malvasia Istriana, Sauvignon Blanc nebo Vitovska. Vliv Středozemního moře je zde výrazný - spousta slunce a vyšší větrnost. K tomu je tato oblast unikátní svoji načervenalou svrchní vrstvou půdy označenou jako "terra rossa", která je založena na zvětralém vápenci a obsahuje vyšší množství železa, což v důsledku utváří potenciál pro výrobu intenzivních a hlubokých vín. Všechna fermentují spontánně a zrají v sudech různých objemů (od 200l po 2000l) po dobu 2 až 5 let. Délka macerace závisí na ročnících, ale je zpravidla delší, a tak jejich veškerá bílá vína lze považovat za oranžová. Po celou dobu zrání se do vína nepřidává žádná síra a to platí i pro lahvování. Dalším rysem vín z této oblasti je jejich vhodnost k delší archivaci, přestože červená už máme krásně nazrálá, ta oranžová Vám ve sklepě ještě dobrých 10 let vydrží! Ale klidně je vypijte hned, stojí za zkoušku.
Stránka 1 z 1 - 9 položek celkem