Dobrá Vinice
Jestli můžeme o některém moravském vinařství tvrdit, že je legendární, tak by to rozhodně byla právě Dobrá Vinice. Tu najdete v Novém Šaldorfu u Znojma. Vinařství založil Petr Nejedlík, průkopník biodynamického vinohradnictví a nízkozásahového vinaření, v roce 1992 a dnes ho vede jeho žena Andrea. Jejich vinice se nachází na území NP Podyjí a v okolí obce Popice - tam taky vzniká věhlasné Cuvée Národní Park a šumivé víno Créme de Parc National. Vína mají seriózní charakter, minerální projev, který je vyzdvižen žulovým podložím, a působí výrazně odrůdově - peprné Veltlínské zelené, šťavnatá Milerka, elegantní Sauvignon blanc, nebo řízný Ryzlink rýnský. Petrova vína nesledovala trendy, ale pouze jeho zkušenosti a intuici. I díky tomu se rozhodl pro výrobu oranžových vín pouze z gruzínských amfor qvevri, které na Moravu dovezli jako jedni z prvních. V těch nechávají vyzrát například Vlašák, nebo třeba i Pinot Noir, čímž dostanou svoji jedinečnou koncentraci a sytost. Nejsou to vína na lehké a rychle pití, naopak potřebují dostatek času v láhvi, který je posune ještě na vyšší úroveň. Ochutnali jsme i několik vzorků vyrobených ještě v minulém tisíciletí a ta kvalita byla až k neuvěření. V posledních letech prošlo vinařství změnou etiket, přesunulo část výroby do největšího přírodního (vyhloubeného ve skále) sklepa na Znojemsku a chytilo svěží duch, který se propsal i do nově vznikajících vín. Vedle toho si ale stále drží jedinečný rukopis a příležitostně se vrací k jejich historii, třeba i oxidativním vínem Oxana 2019, která se dostává na trh teprve v roce 2025 a odkazuje na její jedinou předešlou verzi z ročníku 2007.

Hrozny Sauvignonu Blanc použité v tomto víně pochází ze 40ti letých keřů rostoucích v Národním parku Podyjí. Víno zrálo 20 měsíců v dubových sudech o objemu 500 litrů metodou...

Suché bílé víno, které zrálo 2 roky pod florem. Minerální a komplexní víno s charakterem ořechů, kvasnic a slanosti, vyrobené metodou, která propůjčuje vínu...